Keep It Simple and Stress-less – Deel 2: emotionele stress (deel 1 over mentale stress kun je hier nog eens teruglezen)
Stress vrij leven
Een stress vrij leven klinkt bijna te mooi om waar te zijn en is het überhaupt mogelijk? Helemaal stress vrij lukt mij in ieder geval niet. Wel ben ik mij bewust van mijn stress. Op dat moment zorg ik dat ik iets ga doen om mijn stresservaring te verminderen. Maar er zijn situaties waarbij we juist stress nodig hebben. Een stoot adrenaline om bijvoorbeeld een sportprestatie te leveren, een presentatie te houden, een optreden of om alert te zijn, etc. Dit is gezonde stress waarbij het stressniveau even piekt en als het goed is daarna weer daalt naar een gezond rust- en herstelniveau. Echter hebben velen chronische stress waarbij het stressniveau niet voldoende daalt. En in veel gevallen is dit niet bewust. Ook als we denken dat we geen stress hebben, staan we vaak toch ‘aan’ waardoor de aanmaak van stresshormonen door blijft gaan en het lichaam en de mind structureel stress ervaren zonder dat we er erg in hebben.
Hoe we met bepaalde situaties omgaan, die voor de één wel stress op kan leveren maar voor een ander niet, is afhankelijk per persoon en dat kan helemaal terug gaan naar de tijd in de baarmoeder. We hebben niet altijd invloed op wat er gebeurt in het leven maar we hebben gelukkig wel invloed op hoe we er mee omgaan. Dit is o.a. afhankelijk van wat er in ons onderbewuste is opgeslagen. In deze blog wil ik schrijven over hoe we het leven zo simpel en stressvrij mogelijk kunnen maken en houden ten aanzien van diverse gebieden waarbij mijn mantra ‘terug naar de basis’ is. Dit tweede deel van ‘Keep It Simple and Stress-less’ gaat over een emotioneel stress-less leven.
Emotionele stress
Emotionele stress kun je bewust en onbewust ervaren. Emoties horen bij situaties uit het verleden. Emoties die in het nu naar boven komen, heb je in het verleden niet doorvoeld en verwerkt. Ze slaan zich op in je lichaam en komen tevoorschijn wanneer ze in het nu, door een bepaalde situatie, getriggerd worden. Emotionele stress ervaar je onbewust doordat ze in je lichaam opgeslagen zijn en bewust op het moment dat ze getriggerd worden en naar boven komen en op dat moment niet doorvoeld en verwerkt worden en op deze manier blijven vastzitten in je lichaam. Emotionele stress ervaar je wanneer je in een overlevingsmodus zit, je overlevingsstrategie zoals een vlucht, vecht of bevriesreactie, terwijl er niet echt gevaar is.
Oorzaak
Oorzaken van emotionele stress is heel persoonlijk. Dit heeft o.a. te maken met wat er in jouw lichaam, jouw onderbewustzijn, verankerd ligt. En hoe je met situaties, waarin je getriggerd wordt, omgaat. Hoe ga je om met emoties die je voelt? Laat je ze toe of onderdruk je ze? Vind je het misschien te pijnlijk om ze te voelen? Voel je schaamte wanneer emoties zoals boosheid naar boven komen en durf je je emoties niet te uiten? Vind je dat je geen zogenaamde ‘negatieve’ emoties mag voelen? Misschien vertel je jezelf dat je je niet aan moet stellen en denk je dat emoties voelen zwak is?
Hoe je met je emoties omgaat, kan ver terug gaan naar je kindertijd. Wat heb je als voorbeeld meegekregen hierover? Mocht je je emoties uiten als kind in het gezin waarin je bent opgegroeid? Hoe gingen je ouders met emoties om? Hoe was de gezondheid van je moeder toen ze zwanger was van jou, haar gedrag, gevoelens en emoties? Ook dit kan in jouw onderbewustzijn zitten en invloed hebben op jou. Wat heb je meegemaakt in je leven aan ‘life changing events’? Hoe ben je daar mee omgegaan? Wat heb je aan trauma’s opgeslagen?
Wat kun je doen
Hoe kun je emotionele stress verminderen? In het kader van ‘keep it simple and stress-less’ is het verminderen van deze stressvorm misschien wel het meest uitdagend. Net zoals je niet je gedachten bent, ben je ook niet je emoties maar dat is wellicht gemakkelijk gezegd wanneer je bijvoorbeeld PTSS hebt.
Naast de reguliere therapie zijn er tal van andere hulpbronnen bij emotionele stress. En het is heel persoonlijk wat jou helpt. Wil je graag je emoties begrijpen en verklaren? Weten waar ze vandaag komen? Dan is bijvoorbeeld prenatale psychologie iets voor jou, regressie en reïncarnatietherapie, familieopstellingen, systemisch werk, om maar een aantal te noemen. Op dit moment ben ik het boek ‘Jezelf ontstressen in minder dan 5 minuten’ aan het lezen. Dit gaat over een techniek waarmee je nieuwe verbindingen (in je brein) maakt zodat je de emotie loskoppelt van de gebeurtenis uit het verleden. Dit loskoppelen pas ik ook toe in mijn praktijk met o.a. adem en yoga in combinatie met coaching.
Emoties willen gevoeld worden en hoeven niet perse begrepen te worden. Alleen er over praten, begrijpen, verklaren en weten waar het vandaan komt, zorgt er niet altijd voor dat de opgeslagen emoties verdwijnen uit je lichaam. Een simpele, snelle maar hele waardevolle manier om emotionele stress te verminderen is ademwerk en yoga. Je gaat niet alleen alsnog de opgeslagen emoties doorvoelen en jouw lichaam laten verlaten. Regelmatige beoefening van yoga en ademwerk zorgt er ook voor dat je veerkrachtiger, zowel mentaal als emotioneel, wordt en anders gaat reageren op toekomstige situaties, triggers, tegenslagen, uitdagingen. Yoga en ademwerk helpt je ook om je niet te identificeren met je emoties (loskoppelen). Dat wil zeggen dat je niet in de ‘drama’ van de emotie gaat zitten maar deze reguleert en er van een afstand naar kan kijken en je misschien inzicht kan krijgen op vragen zoals: wat wil hier gebeuren? Wat wil deze emotie mij vertellen?
Wil je graag weten wat ademcoaching voor jou kan doen? Laat dan een berichtje achter via het contactformulier of stuur een appje.
Liefs, Marloes 🦋