Selecteer een pagina

Hormonen

Wat hebben een burn-out en schildklierproblemen met elkaar gemeen? De hormonen, of eigenlijk het hormoonstelsel. Vaak denken we bij hormonen alleen aan geslachtshormonen. Bijvoorbeeld wanneer een vrouw even haar dag niet heeft en men dan zegt: ach, ze zal wel ongesteld zijn of zal de overgang wel zijn. In ons lichaam bevindt zich echter een heel hormoonstelsel met vele soorten hormonen. Binnen dit hormoonstelsel spreken we o.a. van 3 assen. De stress as, welke dominant is, de schildklier as en geslachtsklieren as.

Samenwerking

Omdat alles in ons lichaam met elkaar verbonden is, kan het zomaar zijn dat de oorzaak van een klacht op een andere plek zit in je lichaam dan waar je de klacht ervaart. Zo ook binnen het hormoonstelsel. De 3 assen werken volgens een zogenaamd feedbacksysteem. Wanneer er voldoende van een bepaald hormoon aanwezig is dan krijgen de hersenen een seintje om even te stoppen met de afgifte van een stofje welke de aanmaak van de betreffende hormoon stimuleert. En zo ook andersom. Is er te weinig hormoon aanwezig dan krijgen de hersenen een seintje om weer stofjes te gaan afgeven zodat de aanmaak van het hormoon geactiveerd wordt.

Langdurige stress

Maar wanneer er bijvoorbeeld sprake is van langdurige stress dan raakt dit feedbacksysteem verstoord. In de bijnieren, welke thuishoren bij de stress as, wordt o.a. het stresshormoon cortisol aangemaakt. Chronische stress, dus een overbelast zenuwstelsel, verstoort de werking van de bijnieren. De stress as gaat minder goed werken. Om deze toch zo goed mogelijk te laten functioneren gaat alle energie hier naartoe. Waardoor er minder energie overblijft voor de andere 2 assen en deze vervolgens minder goed gaan werken waardoor er hormonale disbalansen kunnen ontstaan ten aanzien van de schildklier en de geslachtsklieren en je daardoor bepaalde klachten kunt ervaren.

Bijnieruitputting

Door de opleiding voor hormoonfactor trainer kwam ik erachter dat mijn schildklierproblemen terug in 2005 ontstaan zijn door bijnieruitputting. Stress weten we inmiddels is aanleiding voor vele ziekten, aandoeningen en klachten. Beginnen met stressvermindering is daarom essentieel. In mijn werkwijze ligt hier dan ook de focus. In een andere blog zal ik wat meer over stressfactoren schrijven 🦋