Selecteer een pagina

Balans schildklier

Het is eerst even zoeken naar een juiste dosering waardoor het energieniveau nog heen en weer kan schommelen. Maar ik heb het gevoel dat mijn schildklier weer in balans is. Er werd mij verteld dat mijn schildklier niet meer zou werken en toch heb ik de afgelopen 5 jaar geleidelijk aan minder synthetische hormonen hoeven nemen. Ik heb niet de illusie helemaal van de medicatie af te komen maar ik geloof oprecht in het zelf-herstellend vermogen van ons lichaam. We kunnen zoveel meer dan we denken!

Naar je lichaam luisteren

Nu ik beter naar mijn lichaam luister ben ik mij ook meer bewust van de blokkades en stress in mijn lichaam. Waardoor ik soms ook denk: jeetje, hoeveel zit er nog in? Maar door het weten van de oorzaak snap ik ook dat het zo in mijn systeem verankerd zit. Er is sprake van het zogenaamde early life stress. Toen mijn moeder zwanger van mij was, ging ik al in de overlevingsstand. Mijn moeder was altijd heel gestrest, woog nog geen 50 kilo en nam medicatie voor colitis ulcerosa toen ik in haar baarmoeder zat. Bij mijn geboorte zat ik vast waardoor ik geen adem kreeg en al helemaal blauw aanliep. En in het gezin waarin ik opgroeide was er structureel veel spanning. Ik ben dus geboren met stress en van kleins af aan was ik aan het overleven. Uiteindelijk heeft dit, samen met nog een aantal andere factoren, geresulteerd in mijn hormonale disbalans hetgeen zich uitte in een schildklieraandoening toen ik 33 was.

Rust in je lijf

Terug naar nu. Door de Yin Yoga ben ik meer naar de signalen van mijn lichaam gaan luisteren. En met Yoga Nidra voel ik me veel steviger in mijn schoenen staan en veel beter meebewegen met alles wat er op mijn pad komt. M.a.w. mentaal en emotioneel in balans waardoor ik betere, gezondere keuzes voor mijzelf maak. Maar dan nu is het tijd voor de kers op de taart……ademwerk! Een aantal jaar geleden na mijn burn-out was ik al een tijdje bewust bezig met mijn ademhaling na een KI workshop. Toen heb ik voor het eerst in mijn leven, waar ik mij bewust van ben, rust in mijn lichaam ervaren. Het voelde stil en ruim in mijn lijf waardoor ik ook nog dacht: is dit wel goed? Omdat het gevoel zo vreemd voor mij was, ik kende het niet.

Voor het eerst ademhalen

Helaas stapte ik weer met beide benen in de ratrace totdat het ademwerk afgelopen jaar weer op mijn pad kwam. Waar ik mijn yoga opleidingen heb gedaan, werd een breathwork teacher training aangeboden. Je begrijpt het al, hier werd ik heel enthousiast van. En het voelde ook meteen als iets compleet maken, in de zin van ‘het cirkeltje is rond’. De training heb ik inmiddels afgerond. En ja wat kan ik zeggen. Alsof ik voor het eerst écht adem haal. En dan met name hoe dit in mijn lijf voelt. Zo’n fijn gevoel dat het overweldigend kan voelen. De bevrijding van blokkades en spanning in mijn lijf brengt mij van hormoonrebel naar thuiskomen in mijzelf! Wordt vervolgd in een nieuwe blog…… 🦋

 

“Mindful breathing is the vehicle that you use to go back to your true home”
~ Thich Nhat Hanh ~