Selecteer een pagina

Wat ik best vaak hoor van mensen is dat ze denken dat yoga nidra een vorm van yoga is waarbij bepaalde houdingen uitgevoerd worden. Yoga nidra kent echter één houding, de savasana, ook wel lijkhouding genoemd. Klinkt misschien een beetje raar maar in het Engels is het inderdaad de corps pose. Dit is een houding waarbij je op je rug ligt met je benen iets uit elkaar, armen naast je lichaam zonder dat deze je lichaam raken en met je handpalmen omhoog zodat je schouders goed ontspannen op de mat kunnen liggen. Je mag gebruik maken van bijvoorbeeld een kussen onder je knieën om je onderrug te ontlasten wanneer dit een gevoelige plek is. Zo voorkom je dat je tijdens yoga nidra moet bewegen en kun je je helemaal overgeven en een hele diepe ontspanning gaan ervaren.

Yoga Nidra is een krachtige meditatievorm en zorgt niet alleen voor een diepe ontspanning, het werkt ook therapeutisch. Het staat weliswaar bekend als een slaapmeditatie omdat je naar een staat van diepe slaap wordt gebracht. Alleen dat al heeft een helend effect. De slaapkwaliteit verbetert waardoor je lichaam mentaal en fysiek goed kan herstellen tijdens de slaap. Een andere unieke, waardevolle en therapeutische eigenschap van yoga nidra is dat je de effecten van acupunctuur, psychotherapie én meditatie ervaart, volgens Kamini Desai, een expert op dit gebied. Wat yoga nidra nog meer zo waardevol maakt, is dat het bijdraagt aan gedragsverandering. Door het gebruik van specifieke intenties kun je je bestaande overtuigingen in je onderbewustzijn overschrijven met nieuwe overtuigingen die je helpen datgene in jouw leven te veranderen wat je heel graag wilt veranderen.

De online yogalessen sluit ik altijd af met een korte algemene yoga nidra meditatie. Tijdens persoonlijke coachsessies en trajecten wordt de yoga nidra meditatie helemaal specifiek op jouw situatie afgestemd. Omdat yoga nidra een therapeutisch effect heeft en het bijdraagt aan het doorbreken van patronen, laat ik het graag onderdeel zijn van Kompas naar een energieker leven. Ik werk vanuit een meerdimensionale visie en zo werkt yoga nidra ook. Het verbetert de mentale, fysieke, emotionele en energetische gezondheid.

We leven in een tijd waarin we steeds meer intuïtief gaan leven in plaats van alleen maar ons hoofd te gebruiken. Minder vanuit ons ego leven en meer vanuit ons hart waar de wijsheid zit waardoor er meer balans ontstaat. Yoga Nidra helpt daar bij. Het brengt je voorbij het analytische denken en in contact met je innerlijke kompas, met je diepste kern. Hierdoor vergroot je je bewustzijn en lichaamsbewustzijn en ga je keuzes maken op allerlei gebied die bijdragen aan jouw gezondheid en vitaliteit 🦋