Selecteer een pagina

Het moment dat je op een bepaalde leeftijd je lichaam voelt en ziet veranderen is de kans groot dat je dicht tegen de menopauze aan zit. Waar we als vrouw nu wel of niet op zitten te wachten (het heeft namelijk ook voordelen), we weten dat het komt. Yes, de overgang. De één gaat er zonder al te veel hobbels door heen en de ander kan een moeilijk of lastig begaanbare weg tegemoet gaan. Vaak merken we het door opvliegers of wanneer de menstruatie anders en onregelmatig wordt, of uitblijft.

Wat gebeurt er in je lichaam met deze overgang? Het geslachtshormoon progesteron daalt meer ten opzichte van het hormoon oestrogeen. Zo ontstaat er oestrogeendominantie ondanks dat dit hormoon ook daalt. Door de oestrogeendominantie kun je verschillende klachten ervaren, zoals pijnlijke borsten, hormonale migraine, vetopslag op benen, cysten in borsten en eierstokken. Er kunnen meerdere factoren meespelen hoe oestrogeendominantie zich ontwikkelt bij iemand. O.a. door een verstoorde afbraak van de oestrogenen in de lever. Of wanneer iemand veel stress ervaart, dan daalt de progesteron nog meer. Stress is gek op progesteron. Door lage progesteron gehalte kunnen veel vrouwen na de overgang te maken krijgen met symptomen van een traag werkende schildklier of de schildklier gaat inderdaad wat trager werken. Dit betekent niet perse dat er iets mis is met de schildklier maar heeft dit meer te maken met de oestrogeendominantie of een omzettingsprobleem van de schildklierhormonen. Dat laatste zit zo: de schildlier maakt een hormoon T4 aan. Deze is inactief en moet omgezet worden in het actieve hormoon T3. Deze omzetting gebeurt in de lever en daarvoor is o.a. progesteron nodig. Hoe minder progesteron hoe minder goed de omzetting gaat. Daarbij komt ook nog eens dat de lever snel overbelast kan raken door o.a. alcohol, roken, ongezond eten, etc. wat er ook voor kan zorgen dat de omzetting minder goed verloopt.

Wat we o.a. zelf kunnen doen om het overgangsproces zo goed mogelijk en met zo min mogelijk klachten te doorlopen:
– verminderen vetpercentage door gezonde voeding en beweging
– specifieke groenten eten die de processen in de lever ondersteunen
– lever ontlasten, door bijvoorbeeld geen alcohol te drinken en andere dranken of voeding die de lever teveel belasten
– beter omgaan met stress en stress verminderen wanneer daar sprake van is
– vermijden van stoffen die de hormoonbalans verstoren, denk aan bepaalde stoffen in verzorgingsproducten, schoonmaakproducten, BPA, etc.
– Phyto Progessence Plus essentiële olie gebruiken
– maar ook dat wat zich aandient er mogen laten zijn
– en bovenal van jezelf houden 💛

Dit is wat je zoal kunt doen tijdens de overgangsperiode. Ook wanneer je nog een stuk jonger bent en zorgt voor een gezond voeding- en bewegingspatroon en je actie- en rustmodus in balans is dan is de kans heel groot dat je minder last zult hebben van overgangsklachten.

Binnenkort kom ik met meer informatie over het online programma ‘Van stoeiende naar bloeiende hormonen’. Een programma voor iedereen waarbij de hormoonbalans verstoord is. Heb je bijvoorbeeld veel klachten door de overgang, een burn-out of schildklierproblemen en wil je deze klachten heel graag verminderen zodat je je energieker en blijer voelt dan is dit een mooi programma voor jou. Ook als je niet weet of je hormonen uit balans zijn maar je wel last hebt van (vage) klachten die niet door de huisarts geduid kunnen worden dan is dit programma wellicht iets wat jou gaat helpen. Wat ik wel alvast kan vertellen is dat het een programma van 4 weken is. In deze 4 weken doen we 5x een online live webinar en daarnaast ontvang je diverse video’s waar je thuis mee aan de slag kan. Je krijgt kennis over en inzicht in wat helpt op lichamelijk (zoals voeding en beweging) en mentaal en emotioneel gebied. Deze kennis ga je praktisch toepassen tijdens deze 4 weken. Een mooie laagdrempelige manier om je hormonen in balans te brengen. Wil je meer de diepte in en persoonlijke coaching dan kun je een 1 op 1 traject boeken. Wordt vervolgd…… 🦋

 

Foto: Pixabay ~ Bilaleldaou