Selecteer een pagina

Menopauze

Het moment dat we op een bepaalde leeftijd ons lichaam voelen en zien veranderen is de kans groot dat we tegen de menopauze aan zitten. Waar we als vrouw nu wel of niet op zitten te wachten (het heeft namelijk ook voordelen), we weten dat het komt. De één gaat er wellicht zonder al te veel hobbels door heen en de ander kan hele vervelende klachten ervaren. Vaak merken we het door opvliegers, wanneer de menstruatie anders en onregelmatig wordt, of uitblijft of door schommelingen in ons mentaal en emotioneel welzijn.

Oestrogeendominantie

Wat gebeurt er in ons lichaam? Het geslachtshormoon progesteron daalt meer ten opzichte van het hormoon oestrogeen. Zo ontstaat er oestrogeendominantie ondanks dat dit hormoon ook daalt. Door de oestrogeendominantie kunnen we verschillende klachten ervaren. Zoals pijnlijke borsten, hormonale migraine, vetopslag op benen, cysten in borsten en eierstokken. Er kunnen meerdere factoren meespelen hoe oestrogeendominantie zich ontwikkelt bij iemand. O.a. door een verstoorde afbraak van de oestrogenen in de lever. Of wanneer iemand veel stress ervaart, dan daalt de progesteron nog meer.

Stress is gek op progesteron. Door een lage progesteron gehalte kunnen veel vrouwen na de overgang te maken krijgen met symptomen van een traag werkende schildklier. Of de schildklier gaat inderdaad wat trager werken. Dit betekent niet perse dat er iets mis is met de schildklier omdat de trage werking ook kan komen door oestrogeendominantie of een omzettingsprobleem van de schildklierhormonen.

Dat laatste zit zo: de schildlier maakt een hormoon T4 aan. Deze is inactief en moet omgezet worden in het actieve hormoon T3. Deze omzetting gebeurt in de lever en daarvoor is o.a. progesteron nodig. Hoe minder progesteron hoe minder goed de omzetting gaat. Daarbij komt ook nog eens dat de lever snel overbelast kan raken. Dit kan door o.a. alcohol, roken, ongezond eten, etc. Hierdoor kan de omzetting ook minder goed verlopen.

Wat kunnen we doen

Wat we o.a. zelf kunnen doen om het overgangsproces te ondersteunen en zo min mogelijk klachten te ervaren:

  • vetpercentage verminderen door gezonde voeding en beweging
  • specifieke groenten eten die de processen in de lever ondersteunen, zoals broccoli en groene bladgroenten
  • de lever ontlasten door bijvoorbeeld geen alcohol te drinken en andere dranken of voeding die de lever teveel belasten
  • vergroten mentale en emotionele veerkracht om eventuele stresservaringen te verminderen, ademhalingsoefeningen doen is de snelste weg om het zenuwstelsel in evenwicht te brengen
  • stoffen die de hormoonbalans verstoren vermijden, denk aan bepaalde stoffen in verzorgingsproducten, schoonmaakproducten, BPA, etc.
  • Yoga Nidra bevordert de aanmaak van melatonine en de slaapkwaliteit en brengt je hormoonhuishouding meer in balans
  • onderzoek, ervaar en ontdek welke dagdagelijkse practice jou helpt
  • goed naar je lichaam luisteren en compassie hebben voor jezelf 💛

Dit is wat we zoal kunnen doen tijdens de overgangsperiode maar ook wanneer we nog jong zijn. Wanneer we zorgen voor een gezond voeding- en beweegpatroon en balans in ons zenuwstelsel, dan kunnen we minder overgangsklachten ervaren 🦋