Selecteer een pagina

Afgelopen jaar schreef ik al een keertje dat ik steeds kon minderen met de schildkliermedicijnen voor mijn schildklieraandoening. Daarover wil ik nu graag een korte update geven. Maar eerst nog even mijn schildklierverhaal in het kort voor de nieuwe lezers.


Van iets te trage schildklier naar te snelle schildklier

In augustus 2005 werkte mijn schildklier iets te traag, liet bloedonderzoek zien. Mijn toenmalige huisarts wilde een half jaar later weer checken. Maar in december 2005 ging één oog van mij raar staan en in januari 2006, na een MRI scan, werd de ziekte van graves geconstateerd. En mijn schildklier ging sneller en sneller werken. Waarop ik medicatie kreeg voor mijn te snelle schildklier. Maar deze medicatie gaf bij mij een allergische reactie. Resterende optie was nu nog de radio actieve jodium, vertelde de endocrinoloog mij. Hiermee vernietig je (deels) de natuurlijke werking van de schildklierfunctie waardoor een leven lang gebruik van schildkliermedicijnen noodzakelijk is. Als ik toen had geweten wat ik nu weet, had ik heel eerlijk gezegd deze RAI nooit genomen.


Schildklierhormoon

Het heeft een aantal jaren geduurd voordat mijn schildkliermedicijn, een synthetisch schildklierhormoon, “goed” ingesteld was. Goed tussen aanhalingstekens omdat de bloedwaarden van de schildklier van moment tot moment kunnen fluctueren. Daarnaast kwam het vaak voor dat ik dacht dat mijn bloedwaarden goed waren omdat ik me goed voelde, maar dat de endocrinoloog zei dat de waarden te laag of te hoog waren. De waarden zijn natuurlijk een belangrijke indicatie maar ik denk hoe je je voelt misschien nog wel meer. Het kan namelijk zo zijn dat ik mij goed voel bij bepaalde waarden maar dat iemand anders zich met diezelfde waarden niet goed voelt. Ook heb ik een aantal keer bij de endocrinoloog gezeten dat ik vertelde dat ik iets veranderd had in mijn voedingspatroon. De endocrinoloog vertelde mij dat dit niet uitmaakte omdat mijn schildklier niet meer werkt.


Vermindering schildkliermedicijnen

Ik herinner me nog dat ik begon met gemiddeld iets meer dan 96mcg per dag. Daarna, toen het enigszins goed ingesteld was, gebruikte ik 112mcg per dag. De afgelopen jaren kon ik naar 100mcg. En het afgelopen jaar ben ik gaan spelen met 100mcg en 75mcg. Ik voelde aan mijn lichaam dat mijn schildklier aan de snelle kant zat en bloedonderzoek liet dit ook zien. Eerst ben ik 4 dagen 100mcg en 3 dagen 75mcg gaan slikken (=gemiddeld iets meer dan 89mcg per dag). Toen 4x 75mcg en 3x 100mcg (= gemiddeld iets meer dan 85mcg per dag) maar daarna toch weer een tijd 4x 100 en 3x 75. Nu ben ik inmiddels een aantal weken om en om aan het slikken en zit ik gemiddeld op zo’n 87mcg per dag. Het blijft goed voelen en luisteren naar je lichaam.


Wat mij helpt

Het begint met bewust worden van mijn leefstijl, in de breedste zin van het woord, en gaan onderzoeken wat invloed heeft op de werking van de schildklier. Hierover heb ik tijdens mijn opleiding voor Trainer Hormoonfactor al veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe voeding, beweging en de mentale gesteldheid invloed kan hebben. De laatste jaren ben ik meer bezig gegaan met lichaamswerk. En ervaar dit ook wel als kers op de taart. Dit lichaamswerk doe ik o.a. met yoga en ademwerk. Het verbetert niet alleen mijn lichamelijke gezondheid en vitaliteit maar ook de mentale en emotionele veerkracht. Ik ben beter naar mijn lichaam gaan luisteren en mijn stresssysteem meer gaan balanceren. Daarnaast maak ik dagelijks klanken met mijn keel, daar waar de schildklier, een vlindervormig orgaan, zich bevindt. De trilling van de klanken heeft invloed op de schildklier, op de cellen in mijn lichaam. In de Oosterse geneeskunde is het heel gebruikelijk om klanken te gebruiken. Door middel van bijvoorbeeld de stem en klankschalen. Verder is het belangrijk te geloven dat wat ik doe helpt. De mind is sterker dan het lichaam laat ook onderzoek zien.


Zoektocht en gedragsverandering

Het kan een zoektocht zijn naar wat helpt om je zo goed mogelijk te voelen met een schildklieraandoening maar ook andere chronische aandoeningen. Het is heel persoonlijk en een kwestie van onderzoeken en uitproberen van de tools die je krijgt aangereikt of die je onderweg tegenkomt bij je onderzoek. Het begint met je leefstijl onder de loep te nemen. Inmiddels weten we dat 95% van de gevallen met een chronische aandoening is veroorzaakt door omgevingsfactoren (epi-genetica). Kun je je bewust worden van de omgevingsfactoren die wellicht invloed hebben? Denk aan voeding, beweging, allerlei soorten stressfactoren, je gedachten, etc. We hebben niet op alles invloed maar wel op heel veel. Wanneer het bewustzijn er is, is gedragsverandering of leefstijlverandering nodig. Gedrag veranderen gaat niet alleen maar op basis van wilskracht. Het grootste deel van gedrag komt uit het onderbewustzijn. Echte en structurele oplossingen zijn veranderingen vanuit je kern. Afhankelijk van de hulpvraag van mensen bied ik daarom ook coachtrajecten aan omdat dit de ruimte biedt en geeft naar een structurele oplossing toe te werken.

Deze maand nog ontvang je 22% korting op de coachtrajecten.

 

Warme groet, Marloes 🦋