Selecteer een pagina

Kompas naar een energieker leven

Vitaliteitsklachten, aandoeningen en (hormonale) disbalansen ontstaan voor een groot deel door omgevingsfactoren en de manier waarop we daar mee omgaan. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde voeding, te weinig of teveel beweging, werkstress, spanning in thuissituatie, relaties, woonomgeving, etc. Onze omgevingsfactoren kosten ons dan meer energie dan dat deze ons energie geven. Daardoor raakt ons lichaam uit evenwicht en gaat het stress ervaren. Maar ook gedachten, gevoelens, niet verwerkte emoties, opgeslagen stress en trauma’s kunnen hiervoor zorgen. Omdat de lichaamsprocessen dan niet optimaal verlopen, onze ademhaling hoog en oppervlakkig is en de energie niet vrij stroomt, ontstaan er blokkades waardoor we gezondheidsklachten kunnen ervaren.

Met de wegwijzers van Kompas maak je je vrij van mentale, emotionele, lichamelijke en energetische blokkades. Emoties, gevoelens en gedachten ga je niet meer als positief of negatief zien maar als iets wat er is, wat er mag zijn en als een boodschap om je te helpen de blokkades op te lossen waardoor er ruimte in je lichaam ontstaat om je levensenergie weer te laten stromen. Je gaat weer meer verbinding maken met je lichaam zodat je je gewaar kunt zijn van de signalen van je lichaam en deze kunt geven wat het nodig heeft.

Begeleiding

Tijdens een persoonlijk coachtraject of ademcoaching ga je je bewust worden van eventuele blokkades. Je krijgt inzicht in jouw onbewuste patronen, gedachten en gevoelens, waardoor je nu bepaalde klachten ervaart. En je krijgt inzicht in wat jou wel helpt. Deze bewustwording geeft je de mogelijkheid jouw energieker leven te gaan creëren vanuit jouw basis. Heel concreet: we gaan jouw stressoren inzichtelijk maken zodat je deze daar waar mogelijk kan wegnemen. Daarnaast bouw je aan een veerkrachtiger fundament waardoor je anders leert omgaan met stress, met je emoties, gevoelens, gedachten en de uitdagingen in jouw leven.

Therapeutische yoga voor traumaherstel vanuit de polyvagaaltheorie

Tijdens een traject met therapeutische yoga gaan we niet zozeer de stressoren inzichtelijk maken. Ook gaat de aandacht niet perse naar de gebeurtenis of de oorzaken van de trauma- of stresservaring in je lichaam. Met therapeutische yoga gaan we werken met je lichaamsbewustijn (neuroceptie, lees hier meer daarover) en interventies, zoals ademwerk, beweging en yoga, waarmee de trauma- en stresservaring in je lichaam geheeld kan worden. Door bewust te worden en te zijn van onze neuroceptie kunnen we zelf invloed uitoefenen op de werking van ons zenuwstelsel, deze weer meer in evenwicht brengen en hiermee ook de energiehuishouding. Maar ook ons gevoel van verbinding, veiligheid en empowerment vergroten.

In order to change, people need to become aware of their sensations and the way that their bodies interact with the world around them. Physical self-awareness is the first step in releasing emotions, pain and stress of the past

~ Bessel van der Kolk ~

Adem

Adem is de allereerste levensbehoefte. Zonder adem kunnen we niet leven. Het is de belangrijkste factor voor gezondheid en vitaliteit omdat de kwaliteit van ademen veel invloed heeft op het functioneren van je lichaam. Bewust ademen en specifieke ademoefeningen doen, geeft niet alleen meer energie, je ervaart ook meer ontspanning en een gevoel van diepe rust in je lichaam. Maar ook zijn er ademtechnieken die helpen om niet verwerkte emoties alsnog te integreren.

De manier van ademen beïnvloedt je autonome zenuwstelsel welke vanuit de polyvagaaltheorie uit 3 delen bestaat. Het ventrale vagale deel (verbinding), het sympathische deel (actie) en het dorsale vagale deel (rust). Omdat dit zenuwstelsel nauw samenwerkt met je hormoonstelsel is een harmonieuze werking tussen de 3 delen belangrijk voor een evenwichtige hormoonhuishouding.

Wanneer je bewust en met aandacht gaat ademen dan verminder je ervaringen van stress, ga je anders om met emoties en voorkom en verlicht je vele gezondheidsklachten, verbeter je je uithoudingsvermogen en concentratie. Het ondersteunt jouw veranderingsproces naar een energieker leven.

Ademcoaching maakt onderdeel uit van een persoonlijk coachtraject. Alleen ademcoaching of een online ademsessie is ook mogelijk.

Bewust ademen zorgt o.a. voor:

 • stressvermindering
 • een beter werkend immuunsysteem
 • hormoonbalans
 • verbetering van de slaapkwaliteit
 • mentaal, emotioneel, lichamelijk en energetisch welzijn

Yoga

Yoga werkt net als bewust ademen multi-dimensioneel en ondersteunt je mentale, emotionele, lichamelijke en energetische gezondheid.

Yoga Nidra is een krachtige meditatie en staat bekend als een slaapmeditatie. Het bevordert je mentale en lichamelijk herstel. Maar ook kun je met Yoga Nidra oude en belemmerende patronen doorbreken. Het wordt zelfs door artsen in verschillende landen preventief en curatief voorgeschreven als therapie voor stress-gerelateerde aandoeningen. Daarnaast werkt Yoga Nidra therapeutisch en wordt ook wel als interventie bij traumaherstel gebruikt.

Met yin yoga word je je o.a. bewust van blokkades en leer je beter je grenzen te bepalen en bewaken. Je leert veerkrachtiger omgaan met weerstand en tegenslagen in je leven. Daarnaast ondersteunt het een gezonde werking van je organen.

Hormoonyoga richt zich op de werking van je hormoonstelsel. Met specifieke oefeningen ondersteun en stimuleer je de werking van hormoonklieren waardoor je meer hormoonbalans kunt creëren.

Naast persoonlijke coachtrajecten is een traject met therapeutische yoga voor traumaherstel vanuit de polyvagaaltheorie ook mogelijk.

Yoga verbetert o.a. je:

 • stressmanagement
 • immuunsysteem
 • hormoonhuishouding
 • slaapkwaliteit
 • mentale, emotionele, lichamelijke en energetische gezondheid

Emoties, gevoelens & gedachten

Emoties, gevoelens en gedachten bepalen ons gedrag. Ze vormen zich door gebeurtenissen uit het verleden en liggen opgeslagen in het lichaam en onderbewustzijn. We zijn ons vaak niet zo snel bewust van onze opgeslagen emoties en patronen en kunnen daardoor blijven cirkelen in hetzelfde gedrag. Dit kan het veranderen van bijvoorbeeld een voedings- en/of bewegingspatroon best lastig maken.

Door ademcoaching word je je al meer bewust van jouw emoties, gevoelens en gedachten en ga je er ook al anders mee om. Je voelt je meer in balans en beter in je vel zitten waardoor je anders gaat reageren op stressvolle situaties en de uitdagingen die je op je pad tegenkomt. Omdat je je veerkracht en je vertrouwen vergroot, ga je anders om met o.a. stress, pijn, spanning, verdriet, boosheid, angst, depressie en trauma’s.

Andersom kan mentale en emotionele coaching ook zorgen voor een betere kwaliteit van je adem en meer lichamelijke gezondheid. Omdat je emoties je gevoelens en gedachten voor een groot deel bepalen, maar je gedachten ook krachtig zijn, heeft dit invloed op je lichamelijk welzijn.

  Voeding & beweging

  Ademcoaching, mentale en emotionele coaching en yoga helpen om anders om te gaan met stress, met emoties, gevoelens en gedachten. Je lichaam zal daar positief op reageren waardoor je je fitter gaat voelen. Je lichaam gaat nog beter functioneren wanneer je eet en beweegt op een manier welke goed voor jou is en voelt.

  Een voedings- en bewegingspatroon veranderen gaat gemakkelijker vanuit lichaamsbewustzijn, vertrouwen en veerkracht. Je gaat beter naar je lichaam luisteren en je weet beter wat deze nodig heeft aan voeding en beweging. Hierdoor ga je niet alleen eten en doen wat je lichaam nodig heeft, maar ook wat je lekker en leuk vindt. Wat bij je past zodat je het goed kan integreren en het een nieuwe gewoonte wordt.

  Een gezond voedings- en beweegpatroon heeft ook weer een positieve invloed op je ademhaling, je slaapkwaliteit, je stressmanagement, je immuunsysteem, je hormoonhuishouding en je mentale en emotionele welzijn.

  In een persoonlijk coachtraject wordt naast het mentaal en emotioneel welzijn aandacht besteed aan voeding en beweging.

  NEEM CONTACT OP

  Stel een vraag of maak een afspraak.

  06 27306011

  Enschede

  kompas@marloesvanbeek.com