Visie

Steeds vaker en steeds meer informatie is er bekend over de invloed van de werking van het autonome zenuwstelsel op onze gezondheid. Veel gezondheidsklachten (lichamelijk, mentaal en emotioneel) zouden komen door een verstoorde of ontregelde werking van dit zenuwstelsel. Vanuit de Polyvagaaltheorie wordt hier een logische verklaring voor gegeven waardoor we gaan begrijpen hoe ons lichaam werkt en waarom deze reageert zoals het doet.

We willen allemaal denk ik graag een fijn, gezond en energiek leven. Echter is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Waar we vandaan komen kan daar veel invloed op hebben. Vaak zijn we op zoek naar oplossingen en antwoorden buiten onszelf terwijl ik geloof dat we zelf weten wat goed voor ons is wanneer we in verbinding zijn met onszelf. Maar soms hebben we iemand nodig om ons daar naar toe en daarin te begeleiden. Ook omdat met je aandacht naar je lichaam gaan, naar wat zich daar afspeelt aan emoties, sensaties en pijn, ongemakkelijk en onveilig kan voelen. Wanneer je jezelf en je lichaam gaat begrijpen vanuit deze onbewuste lagen, de werking van jouw autonome zenuwstelsel, kun je jezelf gaan geven wat jij nodig hebt en kun je flexibeler meebewegen met uitdagingen in jouw leven. Vanuit aandacht naar je binnenwereld in plaats van gedrag, welke een expressie is van deze binnenwereld, kun je anders leren omgaan met emoties, gevoelens en gedachten.

Missie

Met mijn begeleidingstrajecten wil ik mensen graag laten verkennen, ontdekken en ervaren wat ze zelf kunnen doen voor hun welzijn. En dat we het allemaal waard zijn om een fijn, gezond en energiek leven te leven. We hebben niet altijd invloed op de gebeurtenissen in ons leven. Wel hebben we invloed op welke manier we met gebeurtenissen omgaan. En daar hebben we, meer nog dan ons hoofd, ons lichaam voor nodig. Ik wil mensen inspireren zich eigenaar te gaan voelen over hun lichaam zodat ze gezondere keuzes kunnen gaan maken in hun leven. Op welke manier ze anders kunnen omgaan met emoties, gevoelens en gedachten. Dit doe ik door o.a. het lichaamsbewustzijn te vergroten zodat we als mensen beter naar de signalen van ons lichaam kunnen gaan luisteren. In een wereld vol afleidingen zitten we veelal in ons hoofd terwijl de wijsheid vanuit ons lichaam komt. Deze geeft aan of we in of uit balans zijn. Langdurig uit balans zijn, zorgt op termijn voor gezondheidsklachten. Wanneer we naar ons lichaam gaan luisteren en onszelf gaan geven wat we nodig hebben dan vergroten we daarmee ons lichamelijk, mentaal, emotioneel en relationeel welzijn.

And I said to my body softly:
I want to be your friend.
It took a long breath and replied:
I have been waiting my whole life for this.
~ Nayyirah Waheed ~

Gezondheid en welzijn

Een groot deel van gezondheidsklachten wordt veroorzaakt door een ontregelde werking van het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel stuurt allerlei lichaamsprocessen aan en heeft o.a. invloed op onze organen, immuunsysteem, ademhalings-, spijsverterings-, hormoon- en hart- en vatenstelsel. Een ontregelde werking kan veroorzaakt zijn door bepaalde omstandigheden in de hele vroege levensjaren, zoals vroegkinderlijk trauma (ACE) of de ontwikkeling in de baarmoeder. Maar ook door omstandigheden later in het leven.

De Polyvagaaltheorie, waarvan Stephen Porges de grondlegger is, gaat over de werking van het autonome zenuwstelsel en verklaart waarom we bepaalde gezondheidsklachten hebben. Daarnaast verklaart de theorie emoties en onbewuste gedragspatronen en de manier waarop we socialiseren en communiceren.

Met de polyvagaalladder, een praktische therapeutische methode vanuit de Polyvagaaltheorie, kun je jezelf, je lichaam en je gedrag beter gaan begrijpen, zonder oordeel en met compassie. Waarom voel je je zoals je je voelt en doe je wat je doet. Maar ook kun je leren en ervaren op welke manieren je jouw zenuwstelsel zelf meer kan reguleren en evenwichtiger kan laten werken. Ik begeleid je hierin zodat je meer flexibiliteit in je autonome zenuwstelsel kan gaan creëren. Hierdoor ga je je veerkrachtiger voelen, eigenaar van je lichaam en keuzes maken die voor jou goed zijn en bevorderend voor jouw emotioneel, mentaal en lichamelijk welzijn.

Relaties

De Polyvagaaltheorie wordt ook wel de wetenschap van veiligheid (en verbinding) genoemd omdat het zenuwstelsel o.a. is gemaakt voor het, automatisch, onbewust en constant, scannen van veiligheid en onveiligheid. Binnenin ons lichaam en buiten ons lichaam in onze omgeving. Dus hoe reageert je lichaam in de interacties met mensen en situaties in jouw leven. Bij mensen die bijvoorbeeld te maken hebben (gehad) met conflict- en/of geweldssituaties en hierdoor trauma (hebben) ervaren, is een evenwichtige werking van het autonome zenuwstelsel vaak ontregeld waardoor deze onveiligheid ervaart.

Wanneer een lichaam onveiligheid ervaart, is het lastig om gezonde relaties aan te gaan. Het is in deze staat niet mogelijk om je te verbinden met jezelf en met je omgeving omdat je lichaam in een staat van overleving verkeert. Dit bemoeilijkt het aangaan en onderhouden van gezonde relaties. Om gedrag te veranderen ten behoeve van gezonde relaties is het nodig om uit de overlevingsstaat te komen. Dit kan niet alleen op cognitief niveau, vanuit ratio. Voornamelijk heb je je lichaam daarvoor nodig.

Het werken met de polyvagaalladder kan het lichaam weer veiligheid laten ervaren. Je gaat begrip krijgen voor je situatie zonder oordeel en met compassie. Met deze praktische methode ga je je zenuwstelsel leren kennen en hoe deze reageert in situaties en gebeurtenissen en je gaat leren wat jou helpt je zenuwstelsel veilig te laten voelen zodat je weer in verbinding kan zijn met jezelf en met anderen.

In deze animatievideo gepubliceerd door het Polyvagal Institute en The Trauma foundation wordt de relatie tussen de werking van het autonome zenuwstelsel en gezondheid uitgelegd.

Kom in contact

Laat een berichtje achter wanneer je meer informatie, een kennismakingsgesprek of afspraak wil.

06 27306011

Enschede

kompas@marloesvanbeek.com