Selecteer een pagina

Het woord slowbilisation zag ik voor het eerst voorbijkomen in een artikel van hetkanWEL d.d. 2 september 2019: https://www.hetkanwel.nl/2019/09/0/slowbalisation-trager-leven/?fbclid=IwAR0uDs_jc0M7wA5cBzRnqiS4CjkIl5dJ31zbQ4iY97m_JaiXCmNxKQwktGw. In dit artikel wordt de Nederlandse trendwatcher Adjiedj Bakas geciteerd: “De turbocultuur waarbij we ons zelf voorbij rennen is ongezond.” Van globalisering naar slowbalisation, een nieuw tijdperk. Dit woord slowbalisation (traag leven of onthaasten) intrigeerde mij direct en dat doet het nu nog steeds en mag van mij HET woord van 2020 worden.

Burn-out

Ook ergens eind vorig jaar las ik via Linkedin in een artikel dat de voorspelling is dat in 2030 de helft van de bevolking een burn-out zal hebben. Een schrikbarende voorspelling welke je wel aan het ‘denken’ zet. Ben jij je ervan bewust dat je aan het hollen bent in deze, mijns inziens, ongezonde 24/7 maatschappij en dat je meer in je hoofd zit dan in je lijf? Zo ja, maakt dit bewustzijn dat je aan het kijken bent waar je iets kunt veranderen om minder te hollen of te denken om bijvoorbeeld een burn-out te voorkomen? Hoe voorkom je eigenlijk een burn-out en wat maakt dat iemand deze wel of niet krijgt? Vaak denken we dat een burn-out door werkstress komt terwijl het ook privé gerelateerd kan zijn. Het gaat om jouw reactie op stress, wat jij wel of niet als stress ervaart, hoe gevoelig je bent voor stress en hoe je omgaat met voor jouw moeilijke situaties?

Huidige tijd

Maar eerst nog even dit. Hoe actueel is dit onderwerp vandaag de dag met corona? Ik denk dat een grote groep mensen nu wordt uitgedaagd om te vertragen en te onthaasten. Dit is een tijd waarin je even achterover mag leunen en jouw moment van bezinning en reflectie mag pakken ten behoeve van bewustwording van bepaalde levensvragen. Dit zal niet iedereen gemakkelijk af gaan, vandaar een uitdaging. Ook is er een groep mensen die misschien eerst wat in de versnelling gaat omdat bijvoorbeeld de kinderen plotseling 24/7 thuis zijn wat maakt dat wellicht deze groep mensen eerst heel druk is met opnieuw structuur te brengen in de nieuwe situatie en er zal ook een groep van deze mensen zijn die zich wellicht wat meer over kan geven aan de situatie zoals die is. Laten we in ieder geval hopen, tenminste ik hoop, dat hiermee met het SLOWBALISATION  tijdperk een begin is gemaakt.

Hormonen

Maar wat is nu eigenlijk een burn-out en wat gebeurt er in je lichaam waardoor het ontstaat? Burn-out betekent letterlijk opgebrand. Opgebrand zijn is het gevolg van teveel stress of chronische stress. Je bijnieren maken o.a. het stresshormoon cortisol aan. Dat dit een stresshormoon wordt genoemd, wil niet zeggen dat het per definitie ongezond.is. We hebben het zeker nodig om te kunnen functioneren. Cortisol werkt ontstekingsremmend. Dus terwijl de cortisol door jouw lijf giert omdat je constant ‘aan’ staat, denkt jouw lichaam, ik mag niet ziek worden omdat je daar veel te druk voor bent. Echter op een gegeven moment zijn jouw bijnieren moe van de overuren die ze maken en hebben ze moeite om cortisol aan te maken. Doordat er geen of voldoende ontstekingsremmende cortisol meer aangemaakt kan worden, zien de ontstekingen, die zich in de loop van de tijd hebben verzameld in jouw lichaam, kans om zich te uiten en dit kan tal van klachten geven. Let wel: dit betekent niet dat er sprake is van een medisch probleem maar wel dat bepaalde lichaamsprocessen niet meer optimaal kunnen verlopen (zie voor meer informatie https://www.dehormoonfactor.nl/bijnieruitputting-bestaat-niet).

Onthaasten

Ondanks mijn eigen burn-out in 2016 liep ik mijzelf toch weer bijna voorbij vorig jaar. Te veel hooi op mijn vork genomen en keuzes gemaakt die ik achteraf wellicht niet had moeten maken. De vermoeidheidsklachten die ik had, zag ik als een spiegel en maakte mij bewust dat ik nog gezondere keuzes voor mijzelf mag maken. Het inzicht dat ik kreeg was dat ik keuzes had gemaakt vanuit mijn ego (bang om de boot te missen) en niet vanuit mijn hart. Vervolgens heb ik voor mijzelf een energiebalans opgemaakt. Waar krijg ik energie van en wat kost mij energie? Doe ik meer van wat mij energie geeft of doe ik meer van wat mij energie kost? Ook ben ik bezig geweest met de vraag waarom ik ergens wel of geen energie van krijg. Door minder te moeten van mezelf, me wat vaker even terug te trekken en tijd met mijzelf te gunnen, ben ik weer meer in verbinding gekomen met mijzelf en van daaruit stappen heb gezet die voor mij goed voelen, waar ik blij van word en energie van krijg. Maak jij wel eens de energiebalans op voor jezelf? Ben jij je bewust van waar je energie van krijgt en wat je energie kost? Neem jij wel eens een stapje terug zodat je bewust bezig kan zijn met de dingen die je doet? Je kunt je energie maar één keer uitgeven, kies bewust!

Lieve groet, Marloes

Foto: Pixabay – congerdesign