Selecteer een pagina

Wat ik nog wel eens zie, is dat mensen meer gefocust zijn op het getal dat de weegschaal laat zien en minder aandacht hebben voor wát ze eten. Is gewicht dan niet belangrijk? Zeker wel, maar het begint met kennis van en bewust zijn van wat je eet. Een slank lichaam betekent niet per definitie een gezond lichaam.

Hoe zit dat? Wat je eet bepaalt voor een groot deel hoe je lichaam functioneert en er van binnen uitziet. De ene calorie is de andere niet. De ene calorie bevat voedingstoffen waar je lichaam het goed op doet en de andere calorie bevat geen voedingsstoffen en ervaart je lichaam als stress waardoor binnenin jouw lichaam het een en ander niet helemaal goed gaat. Voedingsstoffen zorgen ervoor dat binnenin alles goed verloopt en jij lekker in je vel zit, letterlijk en figuurlijk, aan de binnenkant én de buitenkant. Door de calorieën zonder voedingsstoffen krijgt je lichaam niet wat het nodig heeft en functioneert dan minder goed waardoor je én niet gaat afvallen maar ook op de lange termijn een chronische aandoening kunt ontwikkelen. Wat zich van binnen afspeelt, wordt aan de buitenkant weerspiegeld. Wanneer je je focust op je innerlijk (mentaal, emotioneel, lichamelijk en spiritueel) en zorgt voor harmonie in je lijf dan ontwikkel je daarmee een duurzamer slank én gezond lichaam en een energiek leven.

Een grote boosdoener in dit verhaal is het visceraal vet. Dit is buikvet in je buikholte en zit rondom je organen. Daar mag ook vet zitten ter bescherming van je organen. Echter hoe hoger de waarde van het visceraal vet hoe hoger het risicofactor voor het metabool syndroom. Dit is een verzamelnaam voor diverse welvaartsziekten, bijvoorbeeld diabetes. Zo kan een ogenschijnlijk slank persoon een hoge waarde visceraal vet hebben ondanks dat dit aan de buitenkant niet goed zichtbaar is. Vandaar dat slank niet per definitie een gezond lichaam betekent. Hoge waarden visceraal vet ontstaan door een ongezonde leefstijl. Een leefstijl met veel stress, ongezonde voeding (pakjes, zakjes, snelle koolhydraten en ongezonde vetten), te weinig beweging en te weinig rust.

Nu je dit weet wat kies jij? Misschien vraag je je nu af of je dan nooit meer mag snoepen en gezellig keuvelen, etc. Dat kan zeker wel. Je kunt de 80/20 regel hanteren waarbij het keuvelen onder de 20 valt. Snoepen kan trouwens ook op een lekkere gezonde manier. Wanneer jij jou een gezonde leefwijze eigen kan maken dan zul je op den duur gaan ervaren dat jouw lichaam er helemaal niet meer, of in ieder geval veel minder vaak, om vraagt. Volgens mij bestaat nog veelal het idee dat gezond eten niet lekker is. Wanneer dit jouw overtuiging is dan daag ik je hierbij graag op een liefdevolle manier uit om het tegendeel te gaan ervaren.

Lieve groet, Marloes

Foto: Pixabay – Elsemargriet