Selecteer een pagina

Veelal worden schildklierproblemen, en ziekten in het algemeen, verklaard op een fysiek niveau. Oorzaken kunnen in het geval van schildklierproblemen bijvoorbeeld stress, leefstijl, overgang, auto-immuunziekte, hypofyse probleem, zwangerschap en erfelijke aandoening (deze laatste voor een klein deel) zijn. Daarnaast kunnen we ook naar ziekten kijken vanuit een energetische benadering. Persoonlijk geloof ik dat veelal hier de diepere oorzaak ligt van ziekten en aandoeningen. Waar al wel veel mensen over eens zijn, is dat stress oorzaak is van vele aandoeningen. In een vorige blog heb ik reeds over verschillende soorten stress geschreven. Ook laten onderzoeken zien dat maar 5% genetisch is bepaald. De overige 95% wordt ook wel epigenetica genoemd. Hiermee worden omgevingsfactoren bedoeld.

Vanuit de energetische geneeskunde wordt ziekte gezien als een disbalans in het lichaam door stagnerende stroming van onze energie, onze levensenergie. Een energiesysteem zijn bijvoorbeeld de chakra’s. Chakra’s kun je zien als een soort energiecentra. De meest bekende chakra’s zijn de: wortelchakra, sacrale chakra, zonnevlecht chakra, hartchakra, keelchakra, derde oog chakra en kruinchakra.

De schildklier is verbonden aan de keelchakra. Deze chakra gaat o.a. over expressie, jezelf uiten, communicatie, jouw waarheid spreken, maar ook luisteren. Een disbalans kan ontstaan doordat je: je stem niet kan of hebt kunnen laten horen, je niet uitspreekt vanuit je kern, vanuit verbinding met jezelf, je gevoel en emoties niet hebt kunnen uiten, je verlegen voelt, je onzeker voelt, je afgewezen voelt, angst hebt voor wat andere mensen over je zeggen, je teveel uit en niet voldoende luistert, een trauma op je keel hebt (zoals in mijn geval het vastzitten tijdens mijn geboorte, de radioactieve jodium die ik voor mijn te snel werkende schildklier kreeg maar ook een letterlijk dichtgeknepen keel).

Er wordt steeds meer bekend over energie en het gebruik van energie en gelukkig wordt het steeds minder als zweverig gezien. Wat ik mooi vind is dat bijvoorbeeld Joe Dispenza de yogafilosofie combineert met de wetenschap. Daardoor is het voor veel mensen steeds meer en beter te begrijpen. Vanuit energie wordt alles gemanifesteerd in materie. Deze energie, het energielichaam, kunnen we op verschillende manieren positief beïnvloeden, zoals met ademwerk, meditaties en yoga.

Met ademwerk maak ik gebruik van specifieke ademhalingsoefeningen die de werking van de schildklier beïnvloeden. Door daarnaast bewust te leren en te gaan ademhalen en je zenuwstelsel hiermee meer te balanceren, zal je hormoonstelsel, en ook je schildklier stabieler worden.

Door de diepe ontspanning en het bereiken van een staat van diepe slaap tijdens Yoga Nidra, zal je lichaam meer gelegenheid hebben zich te herstellen op mentaal en lichamelijk niveau. Je ademhaling zal tijdens deze meditaties verbeteren en de energie zal veel beter gaan stromen waardoor je lichaam veel minder stress ervaart. Door dit dagelijks te doen zal je schildklier beter gaan functioneren. Ook maak ik gebruik van specifieke yogahoudingen die de werking van je schildklier beïnvloeden 🦋

 

 

 

 

Foto: Pixabay