Selecteer een pagina

De vlinder als logo voor Kompas is een hele bewuste keuze van mij geweest. De vlinder heeft voor mij meerdere symbolische betekenissen. Waaronder voor mijn:

Schildklierziekte
De eerste jaren nadat ik in 2006 gediagnosticeerd was met de ziekte van Graves en een te snel werkende schildklier raakte ik via een facebookgroep voor mensen met de ziekte van Graves bevriend met Julia. Een aantal keer per jaar spraken wij ergens in het midden van het land af om gezellig een kopje koffie of thee te drinken. Op een dag kreeg ik van haar een prachtige broche in de vorm van een vlinder. Op dat moment nog niet wetende dat de vlinder o.a. symbool staat voor de schildklier. De schildklier ziet er namelijk uit als een vlindervormig orgaan. Deze broche draag ik nog altijd dagelijks bij mij.

Transformatieproces
Later ben ik de vlinder ook als symbool gaan zien voor mijn persoonlijke groei. Door bepaalde gebeurtenissen in mijn leven en mijn ziekte was mijn eigenwaarde behoorlijk gedaald. Toen begon mijn transformatieproces. Eigenlijk moet ik zeggen mijn transformatieproces waarvan ik mij enigszins bewust was dat ik daar in zat. Ik denk namelijk dat ons hele leven een transformatieproces is. Het leven is niet statisch. Er is altijd beweging. Verandering is de enige constante.

In 2016 toen ik burn-out raakte, stapte ik heel bewust in mijn transformatieproces. In dit proces ging het twee stappen vooruit en soms weer een stap terug, in mijn eigen tempo. Net zoals het bij de rups een natuurlijk proces is en mag zijn. Want als de rups geforceerd wordt en voortijdig uit zijn of haar coconnetje komt, dan is het proces nog niet volgroeid en daardoor de overlevingskans niet zo heel groot. Iedereen mag zijn eigen proces in zijn of haar tijd en op zijn of haar manier doorleven en zelf om hulp vragen wanneer dit goed voelt.

De kleuren heb ik ook heel bewust gekozen. Een gele vlinder als kleur van de zon, van het licht. Een grijze rups als kleur van de schaduw, van het donker. Het één kan niet zonder het ander. Zonder het donker was ik niet de persoon die ik nu op dit moment ben. Het leven is niet alleen maar zonnig, maar soms ook druilerig. Dat zijn de momenten waarop je kunt groeien. Hoe ga jij om met deze momenten? Blijf jij liever de rups of ga je onderzoeken hoe je in jouw eigen tempo kunt transformeren naar de vlinder?  Hoe bewust leef jij en waar bevind jij je in jouw transformatieproces?

“If everyone is speaking caterpillar, don’t be afraid to speak butterfly.
When it’s time to awaken, nothing else will suit you – Tama J. Kieves”

Lieve groet, Marloes