Selecteer een pagina

Misschien herken je het wel, de worsteling om je ‘slechte’ gewoonten ten aanzien van je vitaliteit en gezondheid te veranderen. Je wilt bijvoorbeeld graag gezonder leven omdat je vaker moe bent dan je je energiek voelt. Je neemt je voor daar alles aan te doen. En dan merk je dat het best wel lastig is omdat het vraagt om de dingen anders te doen dan je gewend bent. Of misschien zegt je hoofd wel ja maar ik leef maar 1 keer terwijl je diep van binnen voelt dat je lichaam iets anders zegt.

Waarom veranderen meestal mislukt schreef Martin Appelo, een gezondheidspsycholoog en gedragstherapeut  al eens een boek over. Om te veranderen alleen op basis van wilskracht moet de ‘pijn’ van het veranderen minder groot zijn dan de ‘pijn’ van hetgeen we willen veranderen. Bijvoorbeeld wanneer we klachten ervaren die ons beperken in ons doen en laten en we ons daar zo ongelukkig bij voelen dat dit pijn doet. Dan hebben meer over om ons gedrag te veranderen mits die veranderingen minder ‘pijnlijk’ voor ons voelen dan de kwaal. Wat ik vaak om me heen zie en hoor is de worsteling van mensen. Dat is wanneer de pijn groot genoeg is en het toch nog lastig is om te veranderen wat nodig is voor meer vitaliteit en een gezonder lichaam. En ik snap het, ik heb het ook gevoeld. Gelukkig weet ik nu wat helpt zonder te worstelen.

“Een energieker leven creëren is een inside job”

Ons gedrag komt voort uit ons gevoel en onze gedachten. En daar zit de magie voor verandering. Gevoelens, emoties, zijn gekoppeld aan een ervaring uit het verleden en onze gedachten, waar we er zo’n gemiddeld 70.000 van hebben per dag, zijn veelal herhalend en ook nog eens vaak niet waar. Beiden zou je programma’s kunnen noemen welke opgeslagen zijn in ons onderbewustzijn. Dit betekent dat we ons daar veelal niet bewust van zijn, de blinde vlekken zou je kunnen zeggen. Omdat gedrag hieruit voorkomt, zijn we ons voor een groot deel niet bewust van ons gedrag (zo’n 95%!). Dit is de reden waarom veranderen zo lastig kan zijn en ook omdat we dus maar zo’n 5% over hebben om te veranderen alleen op basis van wilskracht. Alleen met onze wilskracht iets willen veranderen kan ons heel veel energie kosten en voelt dus vaak als een worsteling.

Een hele fijne manier om te veranderen, om die programma’s in ons onderbewuste te her-programmeren, zodat we ons een nieuw patroon gaan aanleren welke bijdraagt aan vitaliteit, is Yoga Nidra. Met een Yoga Nidra meditatie breng ik jou naar een staat waar jouw onderbewustzijn zit. Wanneer je tijdens de meditatie positieve intenties of affirmaties herhaalt in je gedachten en je doet dit regelmatig, het liefst dagelijks, dan overschrijf je als het ware de programma’s op je harde schijf met nieuwe programma’s die jou wel dienen. Om die reden, naast het feit dat Yoga Nidra helemaal geweldig is voor je vitaliteit en gezondheid door de hele diepe ontspanning, verbetering van slaap en herstel van ons lichaam, is het super waardevol om te gebruiken tijdens mijn trajecten naar een energieker leven. De Yoga Nidra meditaties zijn dan specifiek afgestemd op jouw persoonlijke situatie 🦋

Foto: Pixabay