Creëer jouw energieker leven
Misschien herken je het wel, de worsteling om je ‘slechte’ gewoonten ten aanzien van je vitaliteit en gezondheid te veranderen. Je wilt bijvoorbeeld graag gezonder leven omdat je vaker moe bent dan je je energiek voelt. Je neemt je voor daar alles aan te doen. En dan merk je dat het best wel lastig is omdat het vraagt om de dingen anders te doen dan je gewend bent. Of misschien zegt je hoofd wel ja maar ik leef maar 1 keer terwijl je diep van binnen voelt dat je lichaam iets anders zegt. Lees verder in deze blog ‘creëer jouw energieker leven’.
Pijn lijden
Waarom veranderen meestal mislukt schreef Martin Appelo, een gezondheidspsycholoog en gedragstherapeut al eens een boek over. Om te veranderen alleen op basis van wilskracht moet de ‘pijn’ van het veranderen minder groot zijn dan de ‘pijn’ van hetgeen we willen veranderen. Bijvoorbeeld wanneer we klachten ervaren die ons beperken in ons doen en laten en we ons daar zo ongelukkig bij voelen dat dit pijn doet. Dan hebben meer over om ons gedrag te veranderen mits die veranderingen minder ‘pijnlijk’ voor ons voelen dan de kwaal. Wat ik vaak om me heen zie en hoor is de worsteling van mensen. Dat is wanneer de pijn groot genoeg is en het toch nog lastig is om te veranderen wat nodig is voor meer vitaliteit en een gezonder lichaam. En ik snap het, ik heb het ook gevoeld. Gelukkig weet ik nu wat helpt zonder te worstelen.
“Een energieker leven creëren is een inside job”
Gedachten en gevoelens
Ons gedrag komt voort uit ons gevoel en onze gedachten. En daar zit de magie voor verandering. Gevoelens, emoties, zijn gekoppeld aan een ervaring uit het verleden. Onze gedachten, waar we er zo’n gemiddeld 70.000 van hebben per dag, zijn veelal herhalend en ook nog eens vaak niet waar. Beiden zou je programma’s kunnen noemen welke opgeslagen zijn in ons onderbewustzijn. Dit betekent dat we ons daar veelal niet bewust van zijn, de blinde vlekken zou je kunnen zeggen. Omdat gedrag hieruit voorkomt, zijn we ons voor een groot deel niet bewust van ons gedrag (zo’n 95%!). Dit is de reden waarom veranderen zo lastig kan zijn en ook omdat we dus maar zo’n 5% over hebben om te veranderen alleen op basis van wilskracht. Alleen met onze wilskracht iets willen veranderen kan ons heel veel energie kosten en voelt dus vaak als een worsteling.
Meer over emoties, gevoelens en gedachten lees je in de blogs ‘emoties de baas‘, ‘bestaat positief denken wel?’ en ‘emoties, gevoelens & gedachten‘. Over wilskracht en veerkracht kun je in de blog ‘eerst veerkracht dan wilskracht‘ lezen.