Yoga with a touch of flow
In deze blog deel ik met jullie een klein stukje ‘yoga with a touch of flow’ met de Sphinx houding. De Sphinx in het Sanskriet is Salamba Bhujangasana.
Sphinx
De Sphinx is een yin yoga houding. Yin yoga houdingen kun je zien als statische houdingen. Gemiddeld blijf je tussen de 3 en 10 minuten in een houding. Afhankelijk van de houding en wat goed voor je lichaam voelt. De Sphinx kun je bijvoorbeeld doen wanneer je je overweldigd voelt door angstgevoelens, gevoelens van onveiligheid, onzekerheid en minderwaardigheid. Maar ook wanneer je bepaalde gebeurtenissen of situaties lastig vindt om te verwerken.
Uitvoering
Als je wil, kun je eerst een ontspannende ademhalingsoefening doen om je aandacht naar jezelf en je lichaam te brengen en te landen op de mat. Start daarna dan op handen en knieën op de mat, de table top (Bharmanasana), en doe de cow/cat (Chakravakasana) beweging. Op de inademing maak je je rug hol, kin omhoog en op de uitademing maak je je rug bol, kin naar je borst. Adem in en uit door je neus. Als het beter voelt om uit te ademen door je mond volg dan je gevoel hierin. Ook nodig ik je uit wanneer het goed voor je voelt om er een flow van te maken. Na een korte flow en op de uitademing kom je in de cobra en doe je een korte cobra flow (Bhujangasana). Inademen als je omhoog komt en uitademen wanneer je je weer laat zakken.
Pauzeer dan heel even met je voorhoofd op beide handen en kom dan in de Sphinx houding. Zorg ervoor dat je je schouders laag houdt en niet naar je oren brengt. Als je het fijn vindt, mag je je ogen sluiten om vervolgens meer op je ademhaling (Pranayama) te focussen. Adem in en uit door je neus of in door je neus en uit door je mond. En stel je dan voor dat je via je keelgebied in- en uitademt. Doe dit een paar ademronden. Dan stel je je voor dat je via je hartcentrum in het midden van je borstgebied in- en uitademt. Vervolgens via je flanken, je onderbuik en bekkengebied. Daarna mag je je voorstellen dat je ademstroom bij elke uitademing via je wervelkolom van boven naar beneden tot in je onderrug loopt.
Voor het activeren van de nervus vagus draai je je hoofd naar links met je kin richting je linkerschouder en kijk of je ogen zover mogelijk naar je linkerooghoek kan brengen. Blijf dan ongeveer 30 seconden in deze houding. Draai dan langzaam en rustig je hoofd weer naar het midden en doe hetzelfde nu naar rechts. Let op dat je je ademhaling niet op slot zet en dat je adem kan blijven stromen. Na ongeveer 30 seconden breng je je hoofd weer rustig naar het midden en leg je je voorhoofd op beide handen voor op de mat. Herhaal eventueel deze activatie van je nervus vagus nog 1 of 2 keer.
Kom dan weer op handen en knieën om vandaaruit te bewegen naar de kindhouding, childspose (Balasana). Dit kan de houding zijn met je knieën uit elkaar en armen naar voren of de embryo houding (Garbhasana) met je knieën bij elkaar en je armen langs je lichaam naar achteren. Ontspan dan ongeveer 1 minuut of langer in deze houding. Focus op je ademhaling en wellicht kun je merken dat je na elke uitademing meer kan ontspannen. Onderaan de blog vind je een video met een verkorte uitvoering van wat hierboven beschreven staat.
Lichamelijk
Op lichamelijk niveau kan de Sphinx je onderrug (sacrale lumbale wervelkolom) ondersteunen, je nek, schildklier en voorste romp. Met yin yoga werk je aan de gezondheid van je lichaamsweefsels en gewrichten. Ook stimuleer je een gezonde werking van je organen door de stimulatie van de energiebanen (zie ook hieronder bij energetisch) die door je lichaam lopen. In deze Sphinx houding zijn dat de volgende organen: blaas, nier, milt en maag. Het is beter de oefening niet te doen bij ernstige rugproblemen, hoofdpijn en zwangerschap. Wanneer je scherpe pijnen voelt tijdens de oefening dan graag stoppen met de uitvoering. Luister altijd goed naar je lichaam. Door de hoofd- en oogbewegingen tijdens de Sphinx houding activeren we de nervus vagus. Dit kan ervoor zorgen dat je zenuwstelsel meer in evenwicht gebracht wordt. Oefeningen die de nervus vagus stimuleren, kunnen ook ons vermogen om te kunnen verbinden vergroten.
Mentaal en emotioneel
Het regelmatig doen van yin yoga kan je mentaal en emotioneel veerkrachtiger maken. Je leert beter je grenzen herkennen, erkennen en bewaken, beter omgaan met weerstand en tegenslagen in je leven en je kan je lichaam vrijmaken van eventuele opgeslagen emoties en stress. Je werkt aan je basisvertrouwen en je kan je meer geborgen, veilig en gedragen gaan voelen.
Energetisch
Tijdens het beoefenen van yin yoga worden energiebanen, ook wel meridianen genoemd, in ons lichaam gestimuleerd. Deze energiebanen zijn gerelateerd aan onze organen. In de Sphinx houding worden o.a. de volgende meridianen gestimuleerd: blaas, nier, milt en maag. Door de stimulatie kun je jezelf vrijmaken van energetische blokkades. Hierdoor kan je je vitaler gaan voelen omdat je levensenergie meer kan stromen. Je werkt toe naar het herstellen van je basisenergie en naar evenwicht tussen spanning en ontspanning.
In deze oefening wordt de zonnevlecht- en hartchakra gestimuleerd cq. geactiveerd. Wanneer de zonnevlechtchakra in balans is dan kan je kracht, zelfvertrouwen, energie, inspiratie en motivatie, daadkracht en vertrouwen ervaren. Maar ook kan het je metabolisme en spijsvertering beïnvloeden. Een hartchakra in balans kan je openhartig maken, je kan je geliefd en vredig voelen, harmonie en compassie ervaren en meer vriendelijkheid en vergevingsgezindheid.
Kortom een oefening waarmee je je veiliger kan voelen in je eigen lijf, je verbinding met jezelf kan maken, kan landen in je lichaam en vanuit een stevige basis je hart kan openen naar je omgeving. Lees meer over yogatherapie.