Bewust ademhalen

Adem, misschien wel dé meest vergeten factor en tevens de belangrijkste factor van vitaliteit. Zonder adem geen leven. De eerste keer dat ik een enorme rust in mijn lichaam voelde door bewust adem te halen, is een aantal jaar geleden. Daarna heb ik er eigenlijk niet meer zo heel veel mee gedaan totdat ik via mijn yogaopleidingen een pranayama / breathwork teacher training ging doen. Ik ervaarde en voelde het weer opnieuw. Blijkbaar mag ik er ook iets mee doen nu. Niet alleen voor mezelf, maar ook voor jou.

Oppervlakkige ademhaling

Onze adem zien we veelal als vanzelfsprekend. We hoeven er in principe ook niets voor te doen, het gaat vanzelf. Onderzoek laat zien dat in de huidige 24/7 maatschappij veel mensen zich niet bewust zijn van hun hoge oppervlakkige ademhaling waardoor het lichaam voortdurend stress ervaart. Naast deze oppervlakkige ademhaling ademen de meeste mensen ook via de mond. Wanneer een dergelijke ademhaling structureel is, kunnen er vervelende klachten ontstaan.

Gezond ademhalen

Onze ademhaling is een heel mooi en natuurlijk maar ook een heel basaal instrument waarmee we invloed hebben op onze gezondheid en vitaliteit. Het is gratis en onderdeel van onszelf. We hebben het altijd bij ons en het is misschien wel het allerdierbaarste wat we hebben. Toch maken we er niet optimaal gebruik van door er goed voor te zorgen maar ook onze adem te laten zorgen voor ons. Volgens mij is onze ademhaling iets waar we dankbaar voor mogen zijn en mogen koesteren.

Voor dit inzicht, door mijn ervaring met de teacher training, ben ik ook dankbaar. Wanneer ik bewust ademhaal en mijn ademhalingsoefeningen doe, voel ik naast de rust, stilte en vrijheid ook direct wanneer er een blokkade zit ergens in mijn lichaam. Door daar met aandacht en zachtjes naar toe te ademen voel ik al snel verlichting op die plek en kan die blokkade op termijn niet voor bepaalde klachten zorgen.

Hormoonbalans

Door de jaren heen heb ik van alles gedaan om mij fitter te voelen en mijn hormonen zoveel mogelijk in balans te houden.

  • Ik eet de voor mij juiste voeding en wat ik lekker vind
  • Ik beweeg voldoende, doe datgene wat ik leuk vind op dit gebied en waar mijn lichaam behoefte aan heeft
  • Ik gebruik zo goed als alleen maar meukvrije, vrij van hormoonverstoorders, producten (denk aan verzorgingsproducten maar ook BPA-vrije huishoudelijke producten)
  • Ik heb verschillende soorten hulp gezocht wanneer ik er zelf even niet uitkwam

Maar toen ik leerde met aandacht en bewust adem te halen, en ik echte ontspanning in mijn lichaam voelde, verscheen er een hele grote lach op mijn gezicht. Het lijkt bijna te simpel dat alleen met bewust ademhalen al zoveel meer vitaliteit ervaren kan worden. En het is ook niet heel simpel want het vraagt om een nieuwe routine in de huidige leefwijze. Het vraagt om dagelijks bewust ademhalingsoefeningen te doen. Denk maar aan de kracht van herhaling. Maar wanneer je dit doet, krijg je er zoveel voor terug.

“Where attention goes energy flows”

Meer balans in je leven

Met bewust en aandachtig ademhalen brengen we niet alleen het stresssysteem in balans, ook onze hormonen. Zoals alles eigenlijk verbonden is, werken deze 2 ook nauw samen. Doordat er meer balans is, gaan we beter slapen. Hierdoor herstelt ons lichaam beter, lichamelijk en mentaal. We hebben minder last van bepaalde kwaaltjes en we worden mentaal en emotioneel stabieler. Omdat de lichaamsprocessen beter verlopen, gaat het immuunsysteem beter werken waardoor we ons veel energieker gaan voelen.