Selecteer een pagina

In een eerdere blog over de relatie tussen burn-out en schildklierproblemen benoemde ik dat ik in een nieuwe blog over stressfactoren zou schrijven. In deze blog licht ik een aantal soorten stress uit en wat je kunt doen om deze stress te verminderen.

Chronische stress

Maar eerst even terug naar vroeger, denk aan oertijd. Omdat ons lichaam minder snel verandert dan onze omgeving is ons lichaam afgestemd op zo’n 150.000 jaar geleden, zeggen onderzoekers. Destijds schoten we in de stress doordat we bijvoorbeeld achterna gezeten werden door een tijger tijdens het jagen. Dit betrof een eenmalige stresspiek op dat moment zelf en die na de gevaarlijke stressvolle situatie weer naar een gezond niveau daalde mede omdat ons immuunsysteem optimaal werkte.

Echter tegenwoordig ervaart ons lichaam veel chronische stress en is ons immuunsysteem toch wel ontregeld. Ons lichaam is eigenlijk niet gemaakt voor de huidige maatschappij en onze hersenen zijn niet gemaakt om zoveel informatie op te nemen. Ons systeem staat bijna 24/7 aan. Chronische stress kunnen we bijvoorbeeld ervaren door ons werk of het ontbreken daarvan, geldzorgen, onze (over)volle agenda’s, relaties, omgeving, onze gezondheid, ongezond eten, tv kijken, social media, etc. Ons systeem in de rustmodus brengen en echt ontspannen doen we wanneer we ons parasympatisch zenuwstelsel activeren. Maar gelukkig hebben we hier zelf regie over.

Soorten stress

Wanneer we kijken vanuit een meerdimensionale visie dan kunnen we spreken van:
– Mentale stress
– Emotionele stress
– Lichamelijke stress
– Energetische stress

Mentale stress

Dit kennen we allemaal denk ik wel. Deze stress ervaren we o.a. door te piekeren, spanning, zorgen die we maken, onze ‘monkey mind’ die nooit stil staat, overprikkeling, programmering, etc. In de huidige 24/7 informatie-, prestatie- en consumptiemaatschappij ervaren veel mensen deze vorm van stress, bewust of onbewust. Veel van wat we denken zijn herhalende gedachten en een groot gedeelte is niet waar en maken we ons zorgen om iets in de toekomst wat misschien helemaal niet gebeurt.

Komt hetgeen je denkt voort vanuit projecties van je omgeving? Dan mag je dit loslaten wanneer je weet dat dit niet van jou is en bij jou hoort. Word je getriggerd en gaan daardoor je gedachten met je aan de haal? Dan kun je stilstaan bij wat het is dat opgeslagen is in jouw onderbewustzijn dat getriggerd wordt. Met ademwerk en Yoga Nidra kun je je identificatie met je belemmerende gedachten loslaten, je hoofd leegmaken als het ware en het stil laten worden binnenin jou. Maar ook opgeslagen overtuigingen in jouw onderbewustzijn kun je overschrijven met nieuwe helpende overtuigingen.

Emotionele stress

Deze is ook wel herkenbaar denk ik. Het is goed om emoties te (door)voelen maar wanneer we ons gaan identificeren met emoties kan ons lichaam daar stress van ervaren. Ook door het niet voelen van emoties, dus wegkijken, wegstoppen en net doen alsof ze er niet zijn. Dit werkt averechts. Een emotie wil gevoeld worden. Een emotie wordt getriggerd door een situatie in het heden maar is gekoppeld aan een gebeurtenis uit het verleden. Is er iets uit het verleden dat nog gevoeld en vrijgelaten mag worden? Hier zijn we ons niet altijd bewust van omdat het heel diep weggestopt kan zitten. Welke oude situatie beïnvloedt jouw leven nu nog op dit moment? Ook hiervoor lenen ademwerk en Yoga Nidra zich perfect om mee aan de slag te gaan op een hele fijne, rustige, zachte en liefdevolle manier.

Lichamelijke stress

Dit is stress waar we eigenlijk niet zo bij stilstaan. Denk aan operaties, blessures, ongevallen, etc. En wat misschien minder voor de hand ligt, is dat voeding en beweging ook stress kan geven. Voeding door allergie, teveel eten, te weinig eten, veel ongezond, bewerkt eten. En bij beweging kun je denken aan te zwaar en teveel bewegen. Door op een gezonde manier te eten en bewegen, verminder je deze stress. Dit vraagt verandering. Verandering van gedrag kan best lastig zijn omdat ons gedrag voor 95% onbewust is. Deze ligt opgeslagen in ons onderbewustzijn. Met Yoga Nidra begeleid ik je naar je onderbewustzijn en dit kan jou ondersteunen bij de verandering naar een gezonder eet- en beweegpatroon.

Energetische stress

Deze stress is wat minder tastbaar. Bedenk dat alles energie is. Maar op een aards niveau zou je kunnen zeggen dat de energiebalans verstoord is. Dat je meer doet van wat je energie kost dan dat je doet wat je energie geeft. Daar zou je dan nog dieper op in kunnen gaan en je afvragen wat maakt dat iets je energie kost of geeft. Dan vanuit o.a. de yogafilosofie spreekt men van een energetisch lichaam. Ik ga hier niet heel uitgebreid op in en houd het in deze blog even beknopt bij de chakra’s en meridianen.

Chakra’s kun je energiecentra noemen die zich in het energetisch lichaam bevinden. De meeste mensen kennen het chakrasysteem bestaande uit 7 chakra’s. En net zoals alles in ons fysieke lichaam verbonden is, geldt dit ook voor het energetisch lichaam. Wanneer 1 chakra niet in balans of geblokkeerd is dan heeft dit invloed op de overige chakra’s waardoor er disbalans ontstaat en je één of meerdere klachten kunt ervaren.

In de Chinese geneeskunde spreekt men van meridianen. Dit zijn energiebanen welke door ons hele lichaam lopen en invloed hebben op de organen en allerlei lichaamsprocessen. Wanneer er een storing zit in deze energiebanen dan kan dit invloed hebben op de onze gezondheid en vitaliteit. Wanneer het chakrasysteem en de meridianen in balans zijn dan stroomt je levensenergie of levenskracht optimaal waardoor je je gezond en vitaal voelt. Hier speelt de ademhaling een belangrijke rol. Onderzoek geeft aan dat veel mensen geen gezonde ademhaling hebben. Door hiermee bewust aan de slag te gaan, kun je al veel gezondheids- en vitaliteitswinst behalen.

Ben jij je bewust van stress in jouw leven en hoe ga je daarmee om?

Liefs, Marloes 🦋