Selecteer een pagina

Vitaliteit, het tegenovergestelde van burn-out. Daar waar we opgebrand raken omdat we uit verbinding zijn met onszelf (zie mijn blog ‘Geen weg meer terug’), creëren en ervaren we meer vitaliteit wanneer we in verbinding zijn met onszelf.

In verbinding

Luister jij nog veelal naar anderen die je vertellen wat je moet doen? Of luister je veelal naar jezelf, naar dat mooie wijze stemmetje binnenin jou? You, yourself are the only one who can get your groove, health and vitality back. Waar ga jij van aan? Waarvan krijg jij vlinders in je buik? En waar krijg jij energie van, wat voelt goed voor jou?

Harmonie

Vitaliteit voor mij is meer dan alleen gezond eten en bewegen. Het begint van binnenuit. Vitaliteit betekent in harmonie zijn met mijzelf omdat ik dan ook in harmonie kan zijn met mijn omgeving en de wereld om me heen. Met harmonie bedoel ik niet dat het altijd rozengeur en maneschijn is maar dat er balans is. Balans tussen de donkere en lichte kanten in ons, net als het vrouwelijke en het mannelijke, de yin en yang.

Deze balans creëren doe ik door bewust te leven. En natuurlijk schommelt deze balans op en neer. Want de ene keer laat de lichte kant zich meer zien en een andere keer wanneer we bijvoorbeeld getriggerd worden kan de donkere kant om de hoek komen kijken.

Ik kom in balans door o.a. bewust:
– te ademen, denken en voelen
– te zijn van mijn gedrag, mijn eet- en beweegpatroon
– van mezelf in relatie tot de ander en mijn omgeving, etc. te zijn

Bewust leven

Nu denk je misschien, jee dat klinkt vermoeiend om daar steeds over na te denken. Maar nadenken is iets anders dan bewust zijn en bewust leven. Er bij stil te staan. Veel nadenken is inderdaad vermoeiend, bewust zijn niet. Door bewust te leven, kun je je leven bewust creëren. Hoe onze buitenwereld zich manifesteert, onze omgeving, maar ook bijvoorbeeld lichamelijke klachten, is een spiegel, een gevolg, van wat zich bij ons binnenin afspeelt. En binnenin ons bestaan lichte én donkere kanten. Ik gebruik bewust de woorden donker en licht in plaats van negatief en positief. Want dit zou volgens mij impliceren dat het donker in ons negatief is en er niet mag zijn waarmee we dus iets wat onderdeel is van onszelf niet erkennen. Beide kanten willen gezien en erkend worden. Wegkijken van schaduwkanten geeft alleen maar meer onbalans.

You can’t stop the waves
But you can learn to surf
~ John Kabat-Zinn ~

Onderbewustzijn

Het leven, met alle uitdagingen die er mogelijk op ons pad komen, nodigt ons uit om bewust te worden, te zijn, te leven en om te groeien. Iedere keer kom je een stukje dichterbij de kern door o.a. in je onderbewustzijn te duiken. Daar waar 95% van ons gedrag vandaan komt. Maar hoe kom je in je onderbewustzijn, hoe maak je daar contact mee? Wat mij helpt is ademwerk, Yoga Nidra meditaties en yoga. Hiermee krijgen we toegang tot die diepere lagen van waaruit we dat kunnen transformeren wat nodig is voor het creëren van vitaliteit. Wanneer we dit regelmatig doen, komen we steeds meer in balans waardoor we vervolgens gezonde(re) keuzes voor onszelf gaan maken.

Wanneer je voelt dat deze werkwijze naar vitaliteit bij jou past en je wilt hierin graag begeleid worden, dan is dit mogelijk in een traject van 6, 9 of 12 weken. Het lijkt me leuk om je hierin te ont-moeten 🦋