+31 62730 6011 kompas@marloesvanbeek.com

Je leven anders gaan leven

Het was de eerste week in augustus 2016 dat ik omviel. Ik kon geen stap meer vooruit zetten. Een stevige griep dacht ik. En na een week op de bank vond ik dat ik wel weer aan het werk kon. Maar na een half uur op het werk was het beter dat ik weer richting huis ging. Mijn lichaam gaf me tal van signalen waar ik niet anders kon dan naar luisteren. En naast de lichamelijke klachten kwamen ook inmiddels dikke tranen om de hoek kijken. Er waren momenten dat ik huilde van onder uit mijn tenen. Het voelde alsof mijn ziel aan het huilen was. Helemaal opgebrand was ik. Een wake-up call en een kans om mijn leven anders te gaan leven.

Burn-out als kans

Toen ik enigszins opgekrabbeld was, ging ik in 2017 naar een lezing van Juriaan Galavazi: Je klacht als kans. Juriaan was regulier huisarts, kreeg een burn-out en vanuit zijn eigen ervaring met het herstellen hiervan is hij inmiddels holistisch huisarts en coach. Tijdens de lezing noemde hij o.a. 4 grote oorzaken van ziekte, te weten:

  1. De behoefte van iemand anders belangrijker maken dan je eigen behoefte.
  2. Je verantwoordelijk voelen voor gevoelens en emoties van een ander.
  3. Het identificeren met je maatschappelijke rol (verplichtingen en verantwoordelijkheden) – je werk belangrijker maken in de hoop iets anders er voor terug te krijgen, bijvoorbeeld als ik dan dit en dat, dan kan ik….
  4. Boosheid en frustratie onderdrukken c.q. niet uiten.

Alle vier oorzaken hierboven benoemd gaan over het uit verbinding zijn met jezelf. Deze oorzaken zijn gedrag dat voorkomt vanuit de werking van het autonome zenuwstelsel. Er zullen waarschijnlijk factoren (vanuit het verleden) zijn die maken dat je vanuit onbewuste herinneringen je zo gedraagt.

Leven vanuit verbinding

In de lezing benoemde Juriaan ook dat er 2 belangrijke overlevingsbehoeften zijn: verbinding en authenticiteit. Maar wanneer we alles doen wat er ook maar nodig is voor verbinding dan kunnen we onze authenticiteit, onszelf, verliezen. We cijferen onszelf weg en dit kan zich op termijn gaan uiten in gezondheids- en welzijnsklachten. Hier kan ik een mooie verbinding maken met de Polyvagaaltheorie welke over de werking van ons autonome zenuwstelsel gaat en ook wel de wetenschap van verbinding en veiligheid wordt genoemd. Wanneer we in een staat van verbinding zijn en sociaal betrokken dan is het zogenaamde ventrale vagale deel van het autonome zenuwstelsel geactiveerd. Deze verkeert dan in een veilige toestand. Omdat we ons veilig voelen, kunnen we in verbinding zijn en sociaal betrokken. Ons hart is dan open. En over een open hart gesproken, ik deel graag een ´heart opening´ liedje.

Jezelf en lichaam begrijpen

Voor mijn burn-out in 2016 was ik mijn leven al anders gaan leven, met kleine stapjes en met vallen en opstaan, nadat ik een schildklieraandoening kreeg in 2006. Vooral op het gebied van voeding want voldoende bewegen deed ik altijd al wel. Ik werd me steeds meer bewust van hoe voeding invloed heeft op mijn gezondheid. Maar in de periode vanaf mijn burn-out tot zo’n twee jaar geleden vroeg ik me herhaaldelijk af waarom ik toch nog bepaalde klachten ervaarde terwijl ik wel zo gezond mogelijk leefde. In ieder geval met een gezond eet- en beweegpatroon. Aandacht voor mijn mentale gezondheid had ik ook.

You can’t stop the waves
But you can learn to surf
~Jon Kabat-Zinn~

Totdat ik het artikel over GHIA (Global High Intensity Activation) las. Mijn lichaam reageerde daar op en ik wist dat ik hier iets mee mocht doen. En zo ben ik me gaan verdiepen in de Polyvagaaltheorie en het trauma sensitief werken. Er vielen voor mij heel wat puzzelstukjes op de plek. Ik weet waar mijn klachten vandaan komen en weet nu beter naar mijn lichaam te luisteren en deze te geven wat het nodig heeft. Ook voel ik me er rustiger door. Omdat ik mezelf en mijn lichaam nu veel beter begrijp, kan ik me er meer aan overgeven en mezelf met zachtheid benaderen. Ik ben niet meer zo aan het ‘vechten’ om me beter te voelen.