Emoties de baas
Eerder schreef ik een blog over gedachten en dat in mijn beleving negatief denken niet bestaat omdat er in deze (negatieve) gedachten waardevolle boodschappen kunnen zitten. Zo zou ik het ook willen benaderen ten aanzien van emoties. In plaats van de (negatieve) emoties weg te drukken of er van weg te kijken, om welke reden dan ook, zouden we deze ‘gewoon’ als een emotie kunnen zien, zonder er een label op te plakken van positief of negatief. Net zoals bij gedachten gaat het er om hoe we er mee omgaan. We kunnen ons laten beheersen door emoties maar we kunnen ook onze emoties gaan reguleren. Lees verder over emoties de baas.
Emoties voelen
Het reguleren van onze emoties betekent niet deze niet voelen. Emoties willen juist gevoeld worden en hebben dit ook nodig, anders kunnen er blokkades in ons lichaam ontstaan. Voel heel bewust je emoties. Het betekent ook niet dat je emoties projecteert op een ander, op de buitenwereld. Zoals ik Juriaan Galavazi wel eens heb horen zeggen: we kunnen niemand en niets de schuld geven van hoe we ons voelen, wat we denken, wat we zeggen en wat we doen. We zijn geheel verantwoordelijk voor onszelf, voor ons gedrag, onze gedachten, gevoelens en emoties. Een ander mooi woord is eigenaarschap. Want door met een vinger naar anderen of situaties te wijzen, maken we onszelf slachtoffer en door ons eigenaar te voelen, stappen we uit die rol.
Nu denk je wellicht dat we wel degelijk slachtoffer kunnen zijn van iets wat ons overkomt. Dat klopt inderdaad. Maar dan gaat het er om hoe we daarmee omgaan. Het werkt niet helpend om de aandacht bij de schuldige of situatie te houden maar wel helpend wanneer we de aandacht naar onszelf brengen en te onderzoeken op welke manier en met welke hulp we datgene goed kunnen verwerken zodat de stress en het trauma niet opslaat in ons lichaam met gezondheidsklachten als gevolg.
Daarnaast maken we allemaal wel momenten mee dat we getriggerd worden door iets of iemand. Dit zegt dan niets over de gebeurtenis of de persoon maar meer over wat er in ons speelt. Het is dan mooi om op die momenten naar binnen te keren en ons af te vragen: wat wil hier gebeuren? Wat wil de emotie die naar boven komt ons vertellen? Hebben we iets uit het verleden nog niet verwerkt of een plek gegeven?
We zijn niet onze emoties
We hebben emoties, we zijn niet onze emoties. Door er op deze manier naar te kijken, identificeren we ons niet met onze emoties. Emoties komen uit onze programma’s die we in ons opgeslagen hebben en die we zo 1,2,3 niet uit ons systeem hebben. Maar het kan wel. Zoals een quote van Nelson Mandela zegt: It always seems impossible, until it is done. Het vraagt bewustwording, patronen herkennen en oefening. Blijven oefenen. Daar begint de verandering. Zie emoties als sleutels voor groei en bewustwording. Als sleutels naar je hart.
Ademwerk
Een mooie manier om anders met emoties om te gaan, deze alsnog te integreren en te kunnen reguleren, is ademwerk. Met name de verbonden ademhaling ondersteunt hierbij zodat we ons kunnen bevrijden van emoties uit het verleden. Deze ademtechniek kan op diverse manieren uitgevoerd worden. Door achter elkaar door te ademen zonder pauzes kunnen opgeslagen emoties naar boven komen. Deze mogen op dat moment gevoeld worden om vervolgens ons lichaam te verlaten. We merken hierdoor dat we steeds minder getriggerd worden.