Week zonder suiker
Deze week, 10-16 juni 2024, is het de week zonder suiker en deze sluit heel mooi aan bij de week van de mentale gezondheid van afgelopen week. Want niet alleen kan teveel suiker eten leiden tot aandoeningen zoals insulineresistentie en suikerziekte maar heeft het ook invloed op onze mentale gezondheid.
Suikerziekte
Op de site van De Hormoonfactor schrijft Ralph Moorman over insulineresistentie, prediabetes en diabetes type 1, 2 & 3. Je leest het onderscheid tussen deze verschillende types en hoe het kan ontstaan maar ook dat er nog onduidelijkheden zijn. Er gebeurt van alles in het lichaam en een belangrijke taak van het lichaam is zichzelf beschermen. In een ideale situatie en met een optimale gezondheid kan het lichaam zichzelf herstellen. Echter door allerlei externe factoren (epigenetica) kan het beschermingsmechanisme verstoord raken. Dit heeft invloed op onze gezondheid.
Maakt suiker ons ziek?
Het stijgende aantal mensen met diabetes is niet zo verrassend nu we deze kennis hebben over de werking van het lichaam en de huidige maatschappij. In de aflevering van NTR – Focus ‘Eten we ons ziek?’ laat men zien hoe (ultra)bewerkt eten ons ziek maakt, lichamelijk én mentaal. Dit is geen nieuwe informatie. De natuurgeneeskunde bestaat al jaren lang. Wat mij betreft zijn de gevolgen van het eten (ultra)bewerkte producten een logische reactie van het lichaam. We zijn steeds verder afgedwaald van de natuur terwijl we als mens natuur zijn. In de aflevering praten de deskundigen over ontstekingen in het lichaam. Dit gaat over laaggradige ontstekingen. Wanneer deze in het lichaam blijven door het (ultra)bewerkte eten dan kan dit resulteren in allerlei chronische aandoeningen (zie onderstaand plaatje van Oersterk).
Wat kun je doen?
In de aflevering wordt ook duidelijk dat het veranderen van een eetpatroon lastig is. Je gedrag is voor zo’n 95% onbewust. En eten is gedrag. Het vergt heel veel discipline en wilskracht om het eetpatroon te veranderen. Dit kan veel energie kosten waardoor je bijvoorbeeld ook weer stress kan ervaren. Daar heeft je lichaam dan ook weer onder te lijden. Vraag hulp is mijn advies. Afhankelijk van je persoonlijke situatie zijn er tal van deskundigen die op hun eigen wijze jou kunnen begeleiden. Zelf zou je kunnen gaan beginnen met heel bewust je boodschappen doen. Wat stop je in je boodschappenkar? Wat staat er op de etiketten? Hoe minder informatie op het etiket hoe beter en het liefst helemaal geen etiket. Om je een beetje op weg te helpen (in het kader van de week zonder suiker), zie je onderstaand een plaatje van Oersterk met tal van schuilnamen van suiker. Wanneer je etiketten gaat lezen dan zul je je bewust worden van de hoeveelheid suiker in de supermarktproducten.
Gedragsverandering als resultaat en niet als doel
Uiteindelijk gaat het om gedragsverandering. Gedrag, de dagdagelijkse keuzes die je maakt, komt (zoals je in eerdere blogs en op mijn website kunt lezen) vanuit de werking van jouw autonome zenuwstelsel en je onderbewustzijn. Wil je graag je eetpatroon structureel aanpakken dan adviseer ik om het vandaaruit te gaan veranderen. Van zelfonderzoek naar zelfkennis naar zelfregulatie. Wil je daar meer over weten dan kun je aansluiten bij één van de gratis online bijeenkomsten die ik organiseer over hoe Polyvagaaltherapie jou kan helpen. Hierbij is gedragsverandering niet het doel maar het resultaat.